Турнирът на Пукльовците от 21.02.2020

На 21.02.2020 г. се проведе един много специален турнир на Пукльовците. Първо, защото темата, която засегнахме беше безопасен интернет (а не математика, както беше до сега). И второ, това беше премиера на новата ни игра – Лесопукльовците.

Турнирът беше част от Дни на медийната грамотност 2020 г., информация за които може да намерите на http://gramoten.li/. Наши съорганизатори бяха Коалиция за медийна грамотност (http://gramotel.li) и Национален център за безопасен интернет (http://safenet.bg). Прекрасен домакин на събитието бяха Асоциацията за развитие на София (http://sofia-da.eu).

Училищата, които взеха участие са:

  • 35 СОУ „Добри Войников“
  • 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“
  • 84 ОУ „Васил Левски“
  • 120 ОУ „Георги Сава Раковски“
  • 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“
  • 141 ОУ „Народни Будители“
  • Занималня „Ателие Монтесори“

Наш официален гост и автор на задачите беше Георги Апостолов от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, който през последните години ръководи множество инициативи срещу незаконното и вредното за деца съдържание и поведение онлайн.

Ето така изглеждаше прекрасната зала SofiaLab на Асоциацията за развитие на София. Всички участници бяха много точни и турнирът стартира на време.

Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет задаваше най-различни въпроси на децата, свързани с безопасен интернет. Много често те успяваха да отговорят правилно. Въпреки това имаше въпроси, които ги затрудниха. Сред тях бяха как да разпознаваме кога някой се представя с фалшива самоличност и как да разпознаваме фалшивите новини.

Лесопукльовците се приеха изключително добре от децата! Те много харесаха нашия нов герой и прегърнаха с радост негова екологична кауза възстановяването на горските запаси на нашата планета.

А това бяха имената на отборите и точките след първия кръг. Децата се справиха отлично и много от екипите изкараха максимален брой точки!

А така изглеждаше и самият турнир. Учениците играха в отбори от по 6 деца, а техните учители ги наблюдаваха и напътстваха.