Указания за участие във виртуалните турнири на Пукльовците

В това ръководство даваме насоки към учителите, учениците и техните родители за това как да участват ефективно във виртуалните турнири на Пукльовците.

Свалете ръководството.

I. РЕГИСТРАЦИЯ НА ОТБОР

Секцията е насочена към: Учители

 1. За да участвате във виртуалния турнир на Пукльовците е необходимо да регистрирате отбор от свои ученици. Това става на адрес https://thepoppals.com/tournament. Важно e да отбележим, че може да регистрирате повече от един отбор, но за всеки отбор е нужна отделна регистрация. Също така отборите трябва да имат различни имена.
 2. На страницата, която се зареди, ще намерите падащо меню с турнири. От него изберете турнира, в който желаете да се включите.
 3. Ще се зареди описанието на турнира, а най-долу на страница ще се появи форма, която трябва да попълните. Моля, обърнете внимание на описанието на турнира и най-вече на датата, в която той ще се проведе. Също така проверете дали отговаряте на критериите за участие.
 4. Попълнете и изпратете формата.
 5. Ще получите автоматичен имейл на посочения от Вас адрес. В него, освен подробна информация за турнира, ще намерите и уникалните линкове за всеки участник. Ако не получите имейл с потвърждение – моля, обадете се на 0893691583 или пишете на contact@thepoppals.com.
 6. Изпратете по един уникален линк на всеки един от участниците. Важно е да отбележим, че ако сгрешите и пратите един и същ линк на участниците – те няма да могат да участват ефективно в турнира.

II. ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ТУРНИРА

Секцията е насочена към: Ученици и техните родители

 1. Микрофон – Участниците ще разговарят интензивно по време на турнира. Моля, уверете се, че разполагате с работещ микрофон.
 2. Не е нужна камера – Участниците няма да се виждат и съответно камера не е нужна.
 3. Слушалки – Някои устройства (напр. повечето лаптопи) имат вградени слушалки и тонколони, които също са вариант.
 4. Достъп до интернет – Виртуалните турнири се осъществяват изцяло онлайн и съответно е нужен интернет. Поради липсата на видео не е нужно високо качество на интернет връзката.
 5. Настолен компютър или лаптоп – За най-безпроблемно преживяване Ви препоръчваме да ползвате настолен компютър или лаптоп. Важно е да отбележим, че ползването на мобилни устройства не е препоръчително. Голяма част от телефоните не поддържат технологията WebGL и Unity, която използваме в нашите игри.
 6. Може да се играе от таблет, но технологията WebGL и Unity, която използваме, има проблем с клавиатурата на повечето таблети. Въпреки че, клавиатура не се използва по време на играта, има случай, когато такава може да Ви е нужна (напр. ако решите ръчно да въведете кода за достъп до турнира). 
 7. Браузър Google Chrome – Силно препоръчително е да използвате браузъра Google Chrome, който може да свалите от https://www.google.com/chrome/. Това гарантира по-малко технически проблеми. Алтернативни браузъри са Mozilla Firefox и Safari.

III. ТЕСТ ПРЕДИ ТУРНИРА

Секцията е насочена към: Ученици и техните родители

Виртуалният турнир ще бъде отворен няколко часа или дни преди неговото начало. Използвайте това време, за да проверите, че всичко е наред. Ето стъпките, които ще покажат това:

 1. Участниците се уговарят за час за теста, който ще направят.
 2. В уговорения час, всеки ученик отваря своя уникален линк за достъп.
 3. Уверете се, че „Статусът“ на всички учениците е “OK” и че те се чуват и могат да разговарят.

IV. УЧАСТИЕ В ТУРНИРА

Секцията е насочена към: Ученици и техните родители

1. Отворете уникалният линк, който учителят Ви е изпратил (силно препоръчително в браузър Google Chrome). Този уникален линк би трябвало да изглежда така: „https://thepoppals.com/virtualtournament?accesskey=123456” (където „123456“ е кодът за достъп, който би следвало да е уникален за всеки участник). По-долу е дадено как би трябвало да изглежда това на Вашия браузър

2. Изчакайте, докато приложението се зареди.

3. Изчакайте, докато приложението влезе в турнира.

На тази стъпка е възможно да възникнат няколко  грешки. Те са:

 • „Съжаляваме, но турнирът все още не е отворен.“ – Всеки турнир има дата и час, в който се отваря за тест от страна на участниците. Ако получите тази грешка означава, че тази дата и час още не са настъпили.
 • „Съжаляваме, но турнирът вече е затворен.“ – Това означава, че турнирът вече е приключил и не може да се включите в него.
 • „За съжаление не поддържаме браузъра, който използвате. За най-добре преживяване Ви препоръчваме Google Chrome или Firefox. Благодарим Ви.“ – Това означава, че използвате браузър, който ние не поддържаме. Моля, опитайте с друг браузър (препоръчително Google Chrome).
 • „Трябва да имате достъп до интернет, за да може да се включите в турнир.“ – За да участвате в турнира е нужен достъп до интернет. Моля, проверете своята интернет връзка и опитайте отново.
 • „Кодът за достъп е невалиден.“ – Това означава, че линкът или кодът за достъп, който сте въвели е грешен. Моля проверете с Вашия учител и опитайте отново.

4. Изчакайте, докато турнирът се инициализира.

На тази стъпка е възможно да възникне следната грешка:

 • „Проблем с инициализацията. Моля, рестартирайте браузъра си, опитайте с браузър Google Chrome или се обадете се на 0893691583.“ – Понякога се случва да възникне грешка по време на инициализация или инициализацията да отнеме повече от предвиденото за това време (15 секунди). В повечето случаи този проблем се оправя след едно или две рестартирания на браузъра. Ако това не помогне, се обадете на 0893691583 или ни пишете на contact@thepoppals.com.

5. Изчакайте, докато се осъществи връзка с останалите играчи в турнира. Техният статус може да бъде:

 • липсва“, което означава, че този участник не е онлайн;
 • свързва се“, което означава, че в момента се осъществява връзка с този участник и
 • свързан“, което означава, че връзката с този участник е осъществена успешно. Въпреки това е възможно да не се чувате, ако този участник е спрял или заглушил микрофона си, или Вие сте спрели или заглушили слушалките си.

На тази стъпка е възможно да възникнат няколко грешки. Те са:

 • „Връзката Ви е прекратена. Друг участник е влязъл с Вашия код / линк за достъп. Моля, проверете и опитайте отново.“ – Друг участник използва Вашия линк / код за достъп до турнира. Моля, проверете с Вашия учител и опитайте отново.
 • „Моля, включете останалите играчи като натиснете бутона „Включете останалите играчи“.“ – От съображения за сигурност, някои браузъри (като Mozilla Firefox) не позволяват автоматичното пускане на аудио и съответно участникът трябва да натисне бутона „Включете останалите играчи“ всеки път, когато някой друг се включи. Моля, просто натиснете един от двата бутона „Включете останалите играчи“ и проблемът ще бъде отстранен.
 • „Браузърът Ви не се поддържа. Моля, използвайте Google Chrome. Алтернативни браузърите са Firefox и Safari.“ – Това означава, че използвате браузър, който ние не поддържаме. Моля, опитайте с друг браузър (препоръчително Google Chrome).
 • „Браузърът Ви не поддържа използваните от нас кодеци. Моля, опитайте отново, но с друг браузър (напр. Google Chrome).“ – Това означава, че използвате браузър, който не поддържа кодеците, които ние използваме, за да пренасяме звука между участниците. Моля, опитайте с друг браузър (препоръчително Google Chrome).
 • „Моля, уверете се, че имате микрофон, който е включен и работи.“ – Вероятно има проблем с Вашия микрофон. Понякога проблемът се разрешава, когато рестартирате браузъра или компютъра / устройството си.

6. Изчакайте, докато статусът Ви стане „ОК“.

7. Изчакайте, докато турнирът започне.

IV. ИГРИТЕ В ТУРНИРА

Секцията е насочена към: Ученици и техните родители

1. Началния екран на играта ще се появи 3 минути, преди нейното начало. Тук не е нужно да правите нищо – просто изчакайте играта да започне.

2. На игровия екран, участниците трябва да решават заедно задачите. Спецификите са:

 • Всички участник има текст, който представлява част от задача, която те трябва да решат. Нужно е участниците да сглобят задачата, да я решат и да посочат верния отговор (върху Пукльото). Съответно каква е задачата за всеки участник е посочено в „балончето“ до текста (напр. „Всеки играч разполага с част от условието на задача. Сглобете я, като съедините отделните части“). Важно е да се отбележи, че всеки грешен отговор – отнема точки. Ето защо внимавайте да не грешите!
 • Само един от участниците в даден момент вижда възможните отговори на задачата (които са върху Пукльото). Съответно той трябва да го посочи верния отговор.

3. След края на играта се показва финалния екран. На него отборът може да види своя резултат, както и къде се намира в класацията.

4. След финалния екран се зарежда началния екран на следващата игра или се показва прозорец с финалното класиране в турнира.

Какво представляват Пукльовците?

Пукльовците са образователни игри, които помагат на учениците да развиват умения за работа в екип и да изграждат нагласи на загриженост към другите и към света. Това става, докато децата играят в отбори, сътрудничат си в решаването на задачи, които са свързани с учебния материал и спасят света от различни екологични проблеми. Повече може да научите на http://пукльовците.бг/.

Знаете ли, че може да играете с Пукльовците от вкъщи, напълно безплатно?

До края на извънредното положение, Пукльовците ще могат да се играят онлайн, от вкъщи, напълно безплатно. Линкът за достъп е http://puk.bg.